Üniversitemizde “Prof. Dr. Fuat Sezgin’in Hayatı, Fikirleri ve Eserleri” Konulu Panel Gerçekleştirildi

    

Üniversitemiz tarafından “Prof. Dr. Fuat Sezgin’in Hayatı, Fikirleri ve Eserleri” konulu panel düzenlendi.Panel, Tunceli Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Programa Rektörümüz Prof. Dr. Ubeyde İPEK, kurum amirleri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Rektörümüz Prof. Dr. Ubeyde İPEK’in moderatörlüğünde gerçekleşen panele Dr. Arş. Gör. Ruhat ALP, Dr. Arş. Gör. Harun KORUNUR ve Arş. Gör. Salih BAŞKUTLU panelist olarak katıldı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından 2019 yılının “Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” ilan edilmesinin ardından, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı ve Kırıkkale Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzalayan Üniversitemiz, bütün ömrünü bilime adayan Fuat Sezgin’in anısını yaşatmak, İslam medeniyetine katkısını gün yüzüne çıkarabilmek amacıyla yıl boyunca düzenlenecek etkinliklerden ilki olan bu panele öğretim üyeleri ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Rektör Ubeyde İPEK’in “Prof.Dr Fuat Sezgin ve İslam Bilimi” konulu konuşması ile başladı. . Konuşmasında “Ömrünü kayıp hazine olarak adlandırılan İslam bilim insanlarını ortaya çıkarma, tanıtma ve yayma faaliyetlerine adayan, şimdiye kadar görmezden gelinen Müslüman bilim insanlarının dünya bilimler tarihinde hak ettikleri yere gelebilmeleri için çalışan Prof. Dr. Fuat Sezgin’in ilim dünyası, bilinmeyen yönleri, ilim hayatı sırasında karşılaştığı sorunlar ve eserlerinin İslam dünyası ve medeniyeti açısından önemi” üzerinde durdu.

Sonrasında söz alan Arş. Gör. Salih BAŞKUTLU, “Prof. Dr. Fuat Sezgin uluslararası camiada Türkiye’de olduğundan daha fazla tanınan bir ilim insanıydı. Hem Doğu dünyasında hem de Batı dünyasında bu kadar yaygın bir şekilde tanınan, eserleri bu kadar çok atıf alan Türkiye kökenli bilim insanı çok fazla değildir. Bu açıdan son yüzyılın en önemli bilim insanlarından biri Prof. Dr. Fuat Sezgin’dir” dedi.

Diğer bir panelist Dr. Arş. Gör. Harun KORUNUR, “60 yılı aşkın bir süre kendisini bilim tarihine adayan Fuat Sezgin’in eserlerinde İslam bilginlerinin bilimsel faaliyetleri çerçevesinde astronomi, tıp, geometri, coğrafya, optik, kimya ve denizcilik, saatler, mineraller, fosil oluşumlar, mimari, savaş tekniği, antik objeler, Avrupa camı ve seramik gibi birçok alanda dünya bilim tarihine yaptığı katkıları zengin görsel malzemeyle gözler önüne serdiğini dile getirdi.

Dr. Arş. Gör. Ruhat ALP ise, “Fuat Sezgin hocanın davasını, mücadelesini, çalışmalarını ve metodolojisini anlatarak ötekileştirilmiş, tarih dışına itilmiş ve kimi İslamofobik çevrelerce oluşturulmuş medeniyet ve daha da önemlisi doğu olarak tanımlanan bir coğrafyanın Batı karşısındaki konumu” üzerinde durdu.

Kapanış konuşmasından sonra aynı zamanda panel moderatörü olan Rektör Prof. Dr. Ubeyde İpek panelistlere katılım belgesi takdim etti.