SIKÇA SORULAN SORULAR
1. Farklı bir üniversitede lisans eğitimimi tamamladım ve diplomamı aldım. Üniversitenizde formasyon derslerini alabilir miyim?
Cevap: Hayır, Üniversitemizde verilen pedagojik formasyon dersleri seçmeli ders olarak açılan ve sadece Üniversitemizde kayıtlı olan öğrencilerimiz içindir. Dışardan başvuran (daha önceden mezun olup diplomasını almış ya da başka üniversitelerden mezun olmuş) öğrenciler formasyon derslerini alamaz.
2. 4. Sınıf öğrencisiyim. Pedagojik Formasyon derslerini alsam daha sonra formasyon derslerini bıraksam mezun olmama engel midir?
Cevap: Öğrenciler Ekle-Sil takviminde feragat dilekçesi vererek danışman eşliğinde Pedagojik Formasyon derslerini bırakabilir. Bu öğrenciler Pedagojik Formasyon almadan mezun olabilir.
3. Bölüm derslerinden başarılı olup, Pedagojik Formasyon derslerinden başarılı olmama durumunda Pedagojik Formasyon derslerinden çekilip mezun olabilecek miyim?
Cevap: Böyle bir durumda pedagojik formasyon derslerinden başarılı olanlar transkripte yer alacak biçimde mezuniyet işlemleri gerçekleştirilir. Ancak diplomada pedagojik formasyon derslerini almıştır ifadesi yer almaz.
4. 3. Sınıf öğrencisiyim. 6. yarıyılda Pedagojik Formasyon derslerini alabilir miyim? Alırsam 7. Yarıyılda Bölüm derslerimle birlikte staj uygulamasını da alabilir miyim?
Cevap: 3. sınıf öğrencileri 6.yarıyılda Pedagojik Formasyon derslerini alabilir. Öğrencinin kendi ders programı uygun olduğu takdirde 7.yarıyılda bölüm dersleriyle birlikte öğrenim gördüğü bölüm stajını alabilir. Pedagojik Formasyon uygulamasındaki “Öğretmenlik Uygulaması” dersi İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bölüm-Fakülte işbirliği ile planlanarak bir öğretim dönemi boyunca okullara gidilerek gerçekleştirilmektedir. Bu yönüyle Öğretmenlik Uygulaması dersi için diğer Pedagojik Formasyon dersleri alınmış olması gerekir.
5. Yönetmelikte belirtilen mezuniyetten kasıt lisans mezuniyeti mi yoksa Pedagojik Formasyon mezunu olmak mı?
Cevap: Üniversitemiz Önlisans ve Lisans Yönetmeliği’nde belirtilen mezuniyet koşullarında herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır. Bu yönüyle öğrenim gördüğünüz bölümden mezun olabilmek için bölüm ders planında yer alan 240 AKTS’lik dersleri alıp başarmış olmanız gerekmektedir. Pedagojik Formasyondan mezuniyet diye bir tanım yoktur. Lisans eğitimini pedagojik formasyon derslerini alarak veya almadan mezun olmak isteğe bağlıdır. 40 AKTS’lik Pedagojik formasyon derslerini başarı ile tamamlayan öğrencilerin diplomalarının arkasına “Pedagojik formasyon derslerini almıştır” ifadesi eklenmesi gerekmektedir. Bu nedenle Pedagojik formasyon derslerini öğrenim süreniz içinde başarı ile tamamlamış olmanız gerekmektedir.
6. 240 lisans AKTS si artı 40 Pedagojik Formasyon AKTS si toplamda 280 AKTS ile mi mezun olacağız?
Cevap: Eğer Pedagojik formasyon derslerini almış olarak mezun olmak istiyorsanız toplamda 280 AKTS almanız gerekir.
7. Pedagojik Formasyon derslerinin 40 olan AKTS sini öğrenciler öğrenim hayatı boyunca yoksa belirli dönemler içerisinde mi alabilecek?
Cevap: Pedagojik Formasyon dersleri ders planlarında belirli dönemlere yerleştirilmiş şekilde verilecektir. Tek seferde bir dönemde alınması mümkün değildir. Öğrenciler öğrenim süresi içerisinde bu dersleri alarak 40 AKTS’yi tamamlayacaktır. Öğrenim süresi boyunca formasyon derslerini tamamlayamayan ya da almadan mezun olan öğrenciler ise Mezunlar İçin Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslara (ücret, koşul vb.) tabi olacaklardır.
8. Formasyon dersleri için ücret istenecek mi?
Cevap: Hayır, lisans öğrenimi sırasında alınan formasyon dersleri için ekstra ücret talep edilmeyecek (yaz okulu açılmasına dair karar alınması durumunda sadece yaz okulu için ücret ödenecektir).
9. Formasyon derslerini alıp mezun olsam, Öğretmenlik Uygulaması dersini kendi şehrimden alabilir miyim?
Cevap: Formasyon derslerinin bir kısmını alıp mezun olan ya da hiç almayan öğrenciler Pedagojik Formasyon Sertifika Programına kayıt yaptırarak diğer derslerini (Öğretmenlik Uygulaması dahil) tamamlayabilir. Ancak Mezunlar için Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslara (ücret, koşul vb.) tabi olacaklardır. (https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Kurumsal/IdariBirimler/egitim_ogretim_daire_bsk/pedagojik-formasyon-usul-ve-esaslar.aspx )
10. Formasyondan aldığım notlar mezuniyet transkriptinde ortalamamı etkiler mi?
Cevap: Evet.