HAKKIMIZDA

Artan nüfusun beslenme ihtiyacının karşılanması en önemli global problemlerden birini oluşturmaktadır. Tarım alanlarının tahribi, hayvancılığın gerilemesi bu problemin çözümünde dikkatlerin su ürünleri yetiştiriciliği avcılığı ve işletmeciliği üzerine yoğunlaşmasına neden olmuştur. Gelişmiş ülkeler bu alanda önemli ilerlemeler kaydederken, Ülkemizde çok kısa sayılabilecek bir süre önce bu konu Üniversitelerin bünyesinde Su Ürünleri Fakülteleri aracılığı ile bilimsel platforma taşınmış, bu alanda kalifiye teknik elemanların yetiştirilmesine başlanmıştır.

 Avlama Teknolojisi Anabilim Dalının başlıca çalışma konuları arasında denizlerimizdeki ve iç sulardaki biyolojik çeşitlilik, ekonomik önemi olan türlerin stoklarının belirlenmesi, balıkçılık kaynaklarının korunması ve bu kaynaklardan sürdürülebilir bir avcılığın gerçekleştirilmesine yönelik olarak, avlama teknolojilerinin geliştirilmesi ve uygulama olanaklarının araştırılması ile balıkçılık yönetimi ve av yasaklarının belirlenmesi konularında çalışmalar yapmaktadır.

 Ülkemizde avcılık ve yetiştiricilik yoluyla elde edilen su ürünlerinin tüketiciye hijyenik koşullarda ulaştırılması için gerekli araştırmaları yapmak anabilim dalının temel amacıdır. Anabilim Dalı Su Ürünleri işleme Teknolojisi, Soğuk Depolama Teknolojisi ve Besin Mikrobiyolojisi lisans dersleri ile bu derslerin uygulamalarını yürütmektedir. Ayrıca su ürünlerinin kimyasal içeriği, tuzlama, kurutma, dumanlama, marinasyon, soğuk depolama, dondurma, hazır gıda teknolojileri, HACCP planı, paketleme, kalite kontrol yöntemleri, ıskarta balıkların değerlendirilmesi konularında araştırmalar yapmaktadır.