Munzur Üniversitesi’nde SEM/XRD İleri Analiz Laboratuarı Kuruldu

Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde kurulan Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ve X-Ray Difraktometre (XRD) cihazlarının bulunduğu bir İleri Analiz Laboratuarı kuruldu.

Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dekanı Prof. Dr. Bünyamin Aksakal’ı ziyaret etti ve İleri Analiz Laboratuarı ile ilgili bilgi aldı.

“Aksakal; birinci cihazımız ‘Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM)’dur.

Aksakal, “Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük cisimlerin (mikron ve nano mertebede) örneğin bir un tanesi veya saç kılından (50-60 mikron) binlerce kat daha küçük madde veya cisimleri birkaç çeşit mercek yardımıyla büyüterek (max 1.000.000 defa) görüntüsünün detaylı incelenmesini sağlayan bir İleri Analiz ve Karakterizasyon cihazıdır.

Öncelikle adından da anlaşılacağı üzere, mikron veya nano, yani çok küçük boyutta her türlü spesifik ve özel malzemenin tane, toz, veya hücrelerin incelenmesinin yanında, tıp, genetik ve kriminoloji adli bilimler alanında da hizmetler görmektedir.

İkinci cihazımız ‘X-ışını Difraktometresi (XRD) Cihazı’dır.

Temel bilimler, sağlık bilimleri ve mühendislik uygulamaları Rigaku X-Işını Kırınım cihazı oldukça geniş bir uygulama alanına sahiptir. Metal ve alaşım analizlerinde, seramik ve çimento sanayiinde, İnce film kompozisyonu tayininde, polimerler ve kompozitlerin analizinde, İlaç endüstrisinde belli bir malzeme içindeki safsızlıkların tespitinde, arkeolojide, tarihi yapıları oluşturan malzemelerin tayininde, tıpta, örneğin böbrek taşı analizinde, Jeolojide minerallerin ve kayaçların tanımlanmasında, Üretilen(sentezlenen) malzemelerin yapısının aydınlatılmasında, Malzeme Biliminde kullanılmaktadır” dedi.

Konu ile ilgili açıklama yapan, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek,  “İleri Analiz Laboratuarı, sadece Tunceli ve Munzur Üniversitesi akademisyenlerine değil, bunun yanında Bölgedeki diğer komşu illerde ve diğer Üniversitelerdeki Akademisyen, Özel Sektör ve Kamu sektörüne hizmet verecektir” dedi.