Uluslararası Geometri Sempozyumu Gerçekleştirildi

1-2 Temmuz 2024 tarihleri arasında Munzur Üniversitesi ve Amasya Üniversitesi ortaklığında “Online International Geometry Symposium in Honor of Prof. Dr. Aysel Turgut Vanlı” etkinliği büyük bir katılım ile gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılışında Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Peker konuşmalarında geometri biliminin öneminden bahsederek, sempozyumun gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyetini ifade etti.

Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi açılış konuşmasında Amasya üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenen uluslararası sempozyumu düzenleyen komiteye teşekkür ederek başarılı bir sempozyum olması dileklerini ifade etti.

Sempozyum düzenleme komitesi başkanı Doç. Dr. İnan Ünal, sempozyuma 17 farklı ülkeden 160 bilim insanının müracaat ettiğini ve 8 davetli konuşma ile 8 farklı oturumda 38 sözlü bildiri sunumu yapılacağını belirterek Rektörler Sayın Prof. Dr. Kenan Peker ile sayın Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi’ye teşekkür etti. Sempozyum Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysel TURGUT VANLI hocamızın 60. Yaş gününe ithaf edildi.

Online düzenlenen Uluslararası Sempozyuma Türkiye, Amerika, İngiltere, İsrail, Portekiz, Polonya, Romanya, Japonya, Hindistan, Cezayir, İtalya, Brezilya, Azerbaycan, Pakistan, Çad, Senegal ve Suudi Arabistan’dan çok sayıda dinleyici katıldı. Sempozyumda 6 farklı ülkeden (Amerika, İngiltere, Polonya, İtalya, Hindistan, Cezayir) 8 davetli konuşmacı katılım sağlayarak sempozyuma destek verdiler. 38 bildiri başvuruş oldu ve 37 tanesinin sunumu gerçekleştirildi. Eğriler teorisinden yüzeyler teorisine, manifold teoriden teorik fiziğe, yapay zekadan geometri felsefesine kadar geniş yelpazede birçok çalışma sunuldu. Katılımın %46’sını Türkiye, %54’ünü yurt dışı bilim insanları oluşturdu.

Başarı ile gerçekleşen sempozyumda gerek yurt içi ve gerekse yurt dışındaki genç araştırmacılar geometri alanında dünyaca ünlü geometriciler ile tanıştılar. Genç katılımcılar dünyaca ünlü geometricileri dinleyerek onların bilgilerinden yeni bilimsel ufuklar edindiler.

Dijitalleşen modern dünyada, bilimsel toplantıların etkin ve güçlü bir şekilde gerçekleştirilmesinin güzel bir örneği olan sempozyumun gelecek yıl tekrar yapılmasına karar verildi.