Munzur Üniversitesi'nde “Maziden Atiye Öğretmenlik ve Maarif Modeli Çalıştayı” Gerçekleştirildi

Munzur Üniversitesi tarafından düzenlenen “Maziden Atiye Öğretmenlik ve Maarif Modeli Çalıştayı” geniş katılımla, Munzur Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinliğe Tunceli Valisi Bülent TEKBIYIKOĞLU, Rektörümüz Prof. Dr. Kenan PEKER, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihad DEMİRLİ, İl Milli Eğitim Müdürü Bahameddin KARAKÖSE, Munzur Üniversitesi Rektör yardımcıları ve dekanları, Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Nuri GÖMLEKSİZ ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşe Ülkü KAN ile Eğitim Bilimleri Enstitü Müdürü Prof. Dr. İrfan EMRE, Munzur Üniversitesi akademik ve idari personeli, Tunceli İl Milli Eğitim Müdürlüğünde aktif görev yapan öğretmenler, yöneticiler, emekli öğretmenler ve Munzur Üniversitesi öğrencileri katıldı. Açılış konuşmasında İl Milli Eğitim Müdürü Bahameddin KARAKÖSE, Cumhuriyet’in 21. yüzyılında milli ve manevi değerlere sahip donanımlı nesiller yetiştirmenin önemine değinirken, burada iyi yetişmiş donanımlı öğretmenlere büyük görevler düştüğünü ve ebediyete intikal etmiş öğretmelere saygılarını ifade etti.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın İlk Tunceli Ziyareti

Kürsüye davet edilen Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihad DEMİRLİ, Talim ve Terbiye Kurulu’nun 1926 yılından bu yana varlığını sürdürdüğünü hatırlatarak, kuruma başkanlık eden biri olarak Tunceli’yi ziyaret eden ilk Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı olmanın gurur verici olduğunu belirterek Munzur Üniversitesi’nin ev sahipliğinde böylesine değerli bir etkinliğe katılmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan PEKER’e ve programın gerçekleşmesinde emeği verenlere teşekkür eden Prof. Dr. Cihad DEMİRLİ, öğretmenlik mesleğinin Türkiye’nin geleceğini şekillendirme noktasındaki kritik rolüne vurgu yaptı. Konuşmasında “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” üzerine detaylı bilgiler veren Prof. Dr. Cihad DEMİRLİ, bu modelin milli ve manevi değerler ile çağdaş eğitim gerekliliklerini bir araya getiren bir çerçeve sunduğunu, Türkiye’nin eğitim sistemini ileriye taşıyacak bu modele dair 2004 yılından bu yana üzerinde yoğun çalıştıklarını belirterek kamuoyuna sundukları model için 70 bine yakın görüş ve öneri geri bildirimi aldıklarını ve titizlikle değerlendirdiklerini söyledi.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihad DEMİRLİ, “Maarif Modeli”nin temelinde erdemli bireyler yetiştirmenin hedeflendiğini, öğrencilerin ruh ve beden bütünlüğü içinde adalet, saygı ve sorumluluk gibi kök değerleri benimsemelerinin amaçladıklarına vurgu yaparken, eğitimde teknolojik gelişmelere ayak uydurmanın yanı sıra, yapay zekanın yaygınlaştığı bir dünyada öğretmenlerin donanımlı ve güncel bilgiyle donatılmış olmasının önemine dikkat çekti. Türkçe, Matematik, Fen ve Sosyal Bilimler gibi temel alanlarda öğrencilerin karar verme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmek için çalıştıklarını söyleyen Prof. Dr. Cihad DEMİRLİ, bu becerilerin yalnızca akademik başarı için değil, hayat boyu süren bir gelişim ve topluma katkı açısından da önemli olduğunu belirtirken, öğretmenlerin eğitimdeki bu dönüşümdeki anahtar rolüne vurgu yaparak, “Geleceğin Türkiye’sini şekillendirecek olan gençlerimizi, milli ve evrensel değerleri harmanlayan bir anlayışla yetiştirmek, öğretmenlerimizin özverili çalışmalarıyla mümkün olacağını ve eğitimde öğretmen, öğrenci, okul ve aile işbirliği, başarıya giden yolun temel taşlarını oluşturduğunu’’ ifade etti.

Emekli Öğretmenlere Anlamlı Vefa: Eğitimde İz Bırakanlar Onurlandırıldı

Rektörümüz Prof. Dr. Kenan PEKER, konuşmasında emekli öğretmenler için salondaki misafirlerden alkış isteyip teşekkür etti ve öğrenmenin köklerden göklere uzanan bir büyüme ve gelişim yolculuğu olduğunu vurguladı. “Canlar” kavramının yalnızca insanları değil, hayvanları, bitkileri ve tüm canlıları kapsadığını belirtirken, öğretmenlerin bu dünyada dengeyi sağlamak adına nesilleri şekillendiren en önemli aktörler olduğunu ifade etti. Munzur Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Kenan PEKER katılımları için Tunceli Valisi Bülent TEKBIYIKOĞLU’na, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihad DEMİRLİ’ye, etkinliğin hayata geçirilmesinde emeği geçen Doç. Dr. Gönül ŞENER’e, akademik ve idari personel ile öğrencilere teşekkürlerini iletti.

Akabinde kürsüye davet edilen Tunceli Valisi Bülent TEKBIYIKOĞLU, her devletin kendine özgü bir eğitim anlayışı olduğunu vurgulayarak Türkiye’de yaygın ve örgün eğitim modelinin ülkeyi geleceğe hazırlamada önemli bir rol oynadığını ifade etti. Hazırlanan “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”nin üç ana bölümden oluştuğunu belirtirken, müfredatta sadeleşmeye gidildiğini ve milli-manevi değerlerin bu süreçte göz önünde bulundurulduğunu dile getirdi. Medeniyetin bilgiye hâkim olmakla mümkün olduğunun altını çizen Vali Bülent TEKBIYIKOĞLU, son yıllarda düşen nüfus oranları gibi demografik değişimlere dikkat çekerek, yeni nesilleri milli, manevi ve donanımlı bireyler olarak yetiştirmenin önemine değindi. Her milletin kendine özgü bir hikayesinin olduğunu belirten Tunceli Valisi Bülent TEKBIYIKOĞLU, hangi yöne gidileceğinin doğru şekilde tayin edilmesi gerektiğini ve Tunceli’nin artık bir huzur kenti haline geldiğini belirterek şehrin tarihi miraslarından olan Koçbaşlı Mezar Taşını simgeleyen hediyelerini Prof. Dr. Cihad DEMİRLİ’ye takdim etti ve Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ü anarak konuşmasını sonlandırdı.

Munzur Üniversitesi’nin Kültür Programı

“Maziden Atiye Öğretmenlik ve Maarif Modeli Çalıştayı” Munzur Üniversitesi hocaları ve öğrencilerinin sunduğu Kültür Programı ile devam etti. Kültür programı; Öğretim Üyesi Uğur ÇİT’in Aybuke Yalçın anısına keman eşliğinde Mağusa Limanı performansı başladı. Ardından Öğretim Görevlisi Dr. Aziz ERDOĞAN yönetimindeki koronun öğretmenlik temalı şarkılardan oluşan müzik dinletisi sahne aldı. Edebiyat Fakültesi öğrencilerinden Şehriban KILINÇASLAN’ın okuduğu “Dünyanın Bütün Çiçekleri” şiiri ve Milad ERDOĞMUŞ’un yönetimindeki Munzur Üniversitesi Tiyatro Kulübünün “Cumhuriyet’ten Bugüne Öğretmenlik” isimli tiyatro gösterisi ile devam etti. Ardından Carmen Dans Atölyesi’nin kültürümüzün izlerini taşıyan Zeybek oyunu sahnede sergilendi. Kültür programı izleyicilerden büyük beğeni ve alkış aldı.

Akabinde emekli öğretmenler ve öğrencilerle düzenlenen kollegyum sahnede yerini aldı ve eğitimde deneyim paylaşımının önemi ve erdemli bir nesil yetiştirmenin yolları konuşuldu. Emekli öğretmenler, öğrencilerden gelen soruları yanıtlayarak saygının eğitimdeki yerini vurguladılar ve deneyimlerinden yola çıkarak tüm öğrencilere ayrım yapmaksızın empati gösterilmesi gerektiğini belirterek, bu şekilde erdemli ve faziletli nesiller yetiştirmenin mümkün olabileceğinin altını çizdiler. ‘’Maziden Atiye Öğretmenlik ve Maarif Modeli Çalıştayı” programı emekli öğretmenler Hüseyin SABİT, Nurettin ÇÖLÇAYIR, Nezahat SÖYLEMEZ, Ali SÖNMEZ, Nursel GEZİCİ ve Nuray GÖĞÜLDAR’a sahnede yapılan çiçek takdiminin ardından “Geleceğe Mektuplar” çalışması ve “Hatıra Duvarı” resim sergisinin ziyaret edilmesiyle son buldu.