Faaliyetler

SU ÜRÜNLERİ

AMAÇ-HEDEFLER: Tunceli ili ve çevresindeki sucul ekosistemleri temel alan bu çalışma, karasal protein kaynaklarına sürdürülebilir bir alternatif oluştururken nadir toprak elementlerinin (NTE; özellikle La–Lu, Y ve Sc) çevresel döngüsünün izlenmesi ve seçici geri kazanımı için biyotabanlı çözümler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda; su ürünleri kaynaklı hayvansal protein üretiminin gıda güvenliği ve ekosistem sağlığı ilkeleriyle artırılması, sucul organizmalardan (ör. kabuklular, algler, mikroalgler ve mikrobiyal konsorsiyumlar) türetilecek biyopolimer ve kompozitlerin yüksek seçicilikte NTE tutma/ayırma kapasitesine sahip biyomateryallere dönüştürülmesi, NTE’lerin sucul besin ağlarında biyobirikim ve biyoyararlanım dinamiklerinin aydınlatılması ve olası halk sağlığı risklerinin azaltılması hedeflenmektedir. Çalışmanın çıktıları; NTE’lerin atıksu ve proses akımlarından düşük maliyetli, çevre dostu ve döngüsel ekonomi ilkeleriyle geri kazanımını mümkün kılarak katma değerli ürünlerin (ör. sensör bileşenleri, katalizör taşıyıcıları, fonksiyonel kompozitler) geliştirilmesini, eşzamanlı olarak sucul protein tedarik zincirinin izlenebilirlik ve güvenilirlik düzeyinin yükseltilmesini sağlayacaktır. Böylece, bölgesel istihdamı ve teknoloji kapasitesini güçlendiren, kritik hammaddelerin yerli geri kazanımını destekleyen ve ülke ile bölge ekonomisine somut katma değer üreten entegre bir su ürünleri–NTE platformu oluşturulacaktır.

ARGE-FAALİYETLERİ:  

  • Tunceli ili ve çevresinde yer alan sucul kaynaklardaki, sucul organizmalardan karasal protein kaynaklarına alternatif sucul protein kaynaklarının elde edilmesi,
  • Sucul kaynaklı proteinlerin temininde yetiştiricilik yolu ile üretim yapılarak bölgede istihdamın sağlanmasına katkıda bulunmak,
  • Sucul organizmalardan biyomateryallerin elde edilerek katma değerli ürünlere dönüştürülmesidir. 

 

Koordinatör

Prof. Dr. Gülderen KURT KAYA

gkurtkaya@munzur.edu.tr

 

 

Sucul Kaynaklar ve Çevre Çalışma Grubu

Prof. Dr. Rahmi AYDIN

raydin@munzur.edu.tr

Prof. Dr. Banu KUTLU

banukutlu@munzur.edu.tr

Doç. Dr. Osman SERDAR

oserdar@munzur.edu.tr

Doç. Dr. Ebru İfakat ÖZCAN

ebruozer@munzur.edu.tr

Arş. Gör. Yusuf BÜYÜKDENİZ

yusufbuyukdeniz@munzur.edu.tr

Arş. Gör. Lizge ÇETİN

lizgecetin@munzur.edu.tr

 

Üretim Çalışma Grubu

Prof. Dr. Volkan KIZAK

volkan.kizak@munzur.edu.tr

Prof. Dr. Durali DANABAŞ

ddanabas@munzur.edu.tr

Doç. Dr. Filiz KUTLUYER KOCABAŞ

fkutluyer@munzur.edu.tr

Dr. Öğr. Üyesi Abdullatif ÖLÇÜLÜ

aolculu@munzur.edu.tr

Arş. Gör. Dr. Erhan ERDOĞAN

eerdogan@munzur.edu.tr

Arş. Gör. Dr. Işıl Canan ÇİÇEK ÇİMEN

icanancicek@munzur.edu.tr

 

İşleme ve Tüketim Çalışma Grubu

Prof. Dr. Gülderen KURT KAYA

gkurtkaya@munzur.edu.tr

Doç. Dr. Nermin KARATON KUZGUN

nerminkaraton@munzur.edu.tr

Arş. Gör. Dr. Nida DEMİRTAŞ EROL

ndemirtas@munzur.edu.tr

 

Ekonomi ve Pazarlama Çalışma Grubu

Prof. Dr. Önder AKSU

onderaksu@munzur.edu.tr

Arş. Gör. Dr. Erhan ERDOĞAN

eerdogan@munzur.edu.tr

Arş. Gör. Dr. Esin ÖZÇİÇEK

esinbagci@munzur.edu.tr

 

Balık Hastalıkları ve Sektör Analizi Çalışma Grubu

Prof. Dr. Azime KÜÇÜKGÜL

akucukgul@munzur.edu.tr

Doç. Dr. Engin ŞEKER

enginseker@munzur.edu.tr

Doç. Dr. Ayşegül PALA

aysegulpala@munzur.edu.tr

 

Balıkçılık ve Sosyal Ekonomi Çalışma Grubu

Prof. Dr. Fahrettin YÜKSEL

fahrettinyuksel@munzur.edu.tr

Prof. Dr. Gülderen KURT KAYA

gkurtkaya@munzur.edu.tr

Doç. Dr. Osman SERDAR

oserdar@munzur.edu.tr